Moje cesta

O mně

Jmenuji se Šimon Balský, jsem vystudovaný nutriční terapeut a od roku 2016 se intenzivně věnuji oblasti fitness a zdravého životního stylu.

Už na střední škole jsem věděl, že mě zajímá studium lidského těla, biologie, výživy a dalších souvisejících oblastí. Proto jsem se neomezil pouze na cvičení a zdravou stravu. Chtěl jsem lépe porozumět tomu, co dělám a zejména proč to dělám.

Stal se ze mě konzument informací a student nutriční terapie na 1. LF UK v Praze, abych zjistil, jak všechny tyto oblasti spolu souvisí. Mám tak ve své práci obrovskou výhodu, protože jsem získal základy v medicínských předmětech, které považuji za nezbytné pro práci a rady týkající se zdravého životního stylu.

Díky tomu nejsem uzavřený v bublině dogmat o výživě a například o tom, že farmaceutický průmysl nás jenom využívá. Existuje spousta příkladů, které bych mohl ještě uvést.

Během let jsem se setkal s mnoha názory, které tvrdí, že nejlepší cestou je keto dieta nebo vyloučení lepku a mléčných výrobků. Dospěl jsem do bodu, kdy jsem nevěděl, který přístup je ten správný.

Začal jsem se více vzdělávat a provádět různé experimenty a postupy na sobě samém. Nyní bych se s vámi rád podělil o své výsledky. Chci vám nabídnout pomocnou ruku a ušetřit vám mnoho let trápení s neudržitelnými přístupy, které se nám často prezentují.

 můj příběh 

Jak to celé bylo

Celé to začalo s hledáním ideálního stravování, které by mi umožnilo celoročně se cítit dobře a prosperovat. Vyzkoušel jsem téměř všechny stravovací styly, včetně vysokosacharidové, ketogenní a low carb stravy. Nejdéle jsem vydržel s low carb a přesvědčoval všechny okolo, že je to nejlepší stravování pro každého.

Avšak na jaře roku 2019 přišla velká změna. Můj sen o udržitelné a nepřekonatelné stravě se rozpadl jako domeček z karet. Problémy, které se tajně hromadily, vypluly na povrch.

Poté jsem objevil zajímavý koncept sezónního stravování, který se mi velmi zalíbil, a rozhodl jsem se mu dát šanci. Zatímco jsem experimentoval se sezónním stravováním, rozhodl jsem se na podzim roku 2020, že nechci dále své informace, zkušenosti a know-how skrývat. V říjnu jsem proto zveřejnil svůj první příspěvek na Instagramu, což započalo mou aktivitu na sociálních sítích.

Na začátku roku 2021 se sezónní stravování stalo nejenom experimentem, ale pevnou stravovací rutinou, která mě tak pozitivně ovlivnila, že jsem vůči tomuto stravování zavázal na celý život. Vytvořil jsem vlastní systém sezónního stravování, který mění pravidla hry pro všechny známé diety ve fitness průmyslu.

Byl jsem tak nadšený, že jsem se o to chtěl podělit s ostatními. Proto jsem v tom samém roce napsal a v září vydal e-knihu s názvem „Sezónní stravování“. Tento první oficiální produkt odstartoval mou podnikatelskou činnost a pomohl více než stovce lidí v oblasti stravování.

Časem jsem si uvědomil, že potřebuji ve svých službách více specializace.

Začala mě fascinovat obezita, hubnutí, tukové buňky a všechny související aspekty. Během studia různé literatury jsem narazil na jeden článek, který se zabýval udržitelností hubnutí. V tomto článku mě šokovala tato věta: „Více než 80 % úspěšných jedinců, kteří zhubli, se po roce vrátili na svou původní váhu, 85 % po dvou letech a 95 % po třech letech.“

V tu chvíli mi došlo, že po více než 70 letech existují doporučení výživových poradců, která dlouhodobě selhávají.

Tyto doporučení totiž neberou v potaz moderní dobu a skutečnost, že naše konzumace potravy je spojena s evolučním mechanismem přežití.

V této chvíli jsem si uvědomil, že mám unikátní know-how a osobní zkušenosti, jak pracovat s těmito mechanismy. To mě přivedlo k mému poslání - pomoci co nejvíce lidem zhubnout a udržet si tuto váhu s respektem v moderním světě a s maximálně individuálním přístupem.

Vytvořil jsem tak projekt Lean&Longevity, který zahrnuje devět klíčových oblastí, jež je nutné pochopit a aplikovat, aby byl člověk zdravý, zhubnul, udržel si svou váhu, žil kvalitně, co nejdéle a neupadl do pasti „fitness fantazie“, která často končí neúspěchem podle grafu.

Nastává nová éra práce s tělesným tukem! Připojte se ke mně do programu Lean&Longevity a pusťme se společně do toho.

 toto je můj styl

Jak pracuji?

Dnešní poradci z různých oblastí životního stylu se většinou dělí na dvě rozdílné skupiny:

  1. První tábor prosazuje tvrdou vědu, která stojí na pevných vědeckých důkazech (evidence-based).
  2. Druhý tábor upřednostňuje holistický (komplexní) přístup, který jde alternativní cestou.

Možná jste se již setkali s tím, že obě skupiny odvádějí dobrou práci, ale obě mají také nedostatky, které neumí řešit. Možná jste si také řekli, že by bylo skvělé, kdyby oba tábory spolupracovaly.

To je tedy můj postoj – beru si to nejlepší z obou skupin a jejich přístupy propojuji, aplikuji a překládám do lidské řeči, abych vám pomohl vyřešit vaše problémy.